Doorgaan naar hoofdcontent

Fodmapproof pizza!!

Tijd voor een recept! Een heerlijk nommie pizza recept voor alle fodmappers die pizza missen. Hij is ook aan te passen voor vegans en vegetariers. Ik moet er bij vermelden dat hij wat strenger is dan gemiddeld fodmap omdat ik ook koemelk vermijd en niet alleen lactose, en ik vermijd alles van soja vanwege die allergie en ik mag dus zelfs de kleinste soja dingen niet.

Ik ga trouwens kijken of ik betere, andere pizza bodems kan vinden dan ik heb gebruikt, want sommige vallen snel uit elkaar. Experimenteer er dus zelf ook mee!

  • glutenvrije pizzabodem
  • gerookte schouderhamplakken
  • tomatensaus (pomodorro, in een pakje)
  • cervelaat plakken
  • champignons
  • paprika
  • kruiden naar smaak
  • laurierblad
  • 1 ei
  • 2 laurierbladen
  • spekreepjes, als nodig
  • schapenkaas, belegen of ouder (let op de koolhydraten op verpakking!)  
Aanwijzingen voor het verwarmen van de pizza staat op de verpakking van de bodem. Maak van te voren de saus. Voor kruiden gebruik ik zelf maggi bouillonblokjes, die kan je zo in een poeder knijpen, wat paprikapoeder en provencaalse kruiden. Mix het door de tomatensaus (haal uit het pakje wat je denkt nodig te hebben), doe er twee laurierbladen door en zet een paar uur in de koelkast. 

Tijd voor de pizza. Snij wat champignonetjes en ong een halve paprika in stukjes. Snij ook naar smaak wat van de cervelaat en ham op en neem als nodig wat spekreepjes. Mix de boel door elkaar. Verwarm de oven voor.

Kluts de ei, en bestrijk de pizzabodem er mee, vooral als de kreng uit elkaar valt. Zorg ook voor een stabiele bodem voor de bodem, als in een manier waarop je het in oven krijgt (meeste ovens is dat gewoon de plaat eruit halen voor voorverwarmen en de pizza op bakpapier erop liggen, maar elke oven is anders.). Haal de laurier uit de saus en smeer het op de pizza. Gooi daarna alle groenten en vlees erop. Rasp wat van de kaas en gooi het er oven heen. Bakken en genieten maar!! Dat is lekker simpel is het niet?

Nu waar je op wachtte natuurlijk de vegetarische en vegan suggesties.
Niet fodmapproof vegan: vervang de kaas door vegan kaas, is tegenwoordig overal online te vinden en niet veel duurder dan schapenkaas. Vervang het vlees bv door spekreepjes van de ah, vegetarisch gehakt, en wokreepjes iets dergelijks. Je kan er eindeloos mee varieren. Kijk wel of je soms dingen moet kruiden, want het zit niet overal natuurlijk in.
Fodmapproof vegetarisch. Je hoeft alleen het vlees te vervangen, en in veel vleesvervangers met teveel soja. Quorn is er echter een die we wel mogen hebben, en je mag ook vleesvervangers hebben van lupine. Je kan het vleesgedeelte ook weg laten, en meer groenten nemen. Denk aan een lekkere mix van paddenstoelen of wortels.

Tot zover het recept! Geniet ervan en denk eraan, experimenteer zelf ook, want jij weet het beste wat jij lekker vind! Nom nom nom...

Reacties

Populaire posts van deze blog

MCAS, de volgende stap in het proces

Hier komt eindelijk de volgende blog over mijn onderzoeken naar MCAS. Vorige week had ik een afspraak in het LUMC over MCAS bij een allergoloog. Vol goede moed ging ik er heen, al wist ik eerlijk gezegd niet hoe het ging lopen. Misschien had ik achteraf literatuur mee moeten nemen over MCAS maar goed het wordt arrogant gevonden wanneer je een dokter probeert te vertellen wat wat is, meestal gaan we er van uit dat ze alles weten.  Maar als er iets is wat meest van ons chronisch zieken weten is dat medici ook gewoon mensen zijn en we kunnen er niet vanuit gaan dat dokters perse alles weten. Weet je, met al die info die ze moeten weten kunnen ze wel eens dingen door elkaar halen, en heck met zoveel info die ze moeten weten zal er heus wel wat uit hun hoofd vallen, niet waar? Uiteindelijk was dat ook duidelijk in het gesprek. Hij en ik waren in een gesprek geraakt over MCAS waarin achteraf, na het gesprek helaas, duidelijk was dat hij het over een andere aandoening, mestcelaandoening h

Mast Cell Activation Syndrome, en waarom ik dit keer mijn hele onderzoeksproces ga bloggen

Ik zie er een beetje tegen op deze post te maken maar ik doe het toch, ongeacht de reactie van de wereld. Of eigenlijk meer van mijzelf. Ik voel me al vaak zo´n aanstelster, ik heb al zoveel aandoeningen, moet ik er nog perse meer hebben ook? Blijkbaar. Mogelijk. Mogelijk is dat mijn lot. Maar in dit geval hebben sommige van mijn aandoeningen met elkaar te maken en sluit het een het ander dus niet uit. Ik ga binnenkort naar een allergoloog/internist. Er is namelijk een grote kans dat ik iets heb dat Mast Cell Activation Syndrome heet. Een probleem met mijn mestcellen dus. Het is een variant op Mastocytosis, wat in Nederland bekend is geworden onder name van mestcelziekte. Waarom denk ik dit? Laat het me uitleggen. In de afgelopen 2 jaar ben ik in een zachte vaart in het begin, maar een toennemende vaart nu allergisch geworden, of intolerant, hoe je het ook wil noemen. Het begon met lactose, toen soja, daarna werd het alle gluten, lactosevrije melk, ik ging op het fodmapdieet, en toen

Update oa MCAS

Het is vandaag exact 3 maanden geleden dat ik voor het laatst geblogd heb, en al wist ik dat het een tijd terug was, is hoe lang geleden het is, toch best schokkend. Zeker omdat het gebrek aan bloggen puur was omdat ik er echt niet toe in staat was. Niet dat ik een superlange blog zal in kunnen tikken. Mijn lichaam is er totaal nog niet mee eens. Toch wil ik wel weer even updaten al is er niet echt veel goed nieuws. Heb ik al verteld dat ik ook gediagnosticeerd ben met OCD? Nee? Dat komt later wel. Als eerste dit; er zijn zoveel dingen die mee spelen in waarom ik mij zieker voelt dat er niet 1 duidelijke oorzaak aan te wijzen is maar meerderen. Er is de POTS, die absoluut niet tegen de warmte kan. Op warme dagen is het vechten om koel te blijven en niet black out te gaan terwijl je de moeite doet om te kunnen bewegen om te drinken en electrolyten en zout binnen te krijgen. De MCAS en alle buikklachten tellen ook nog eens mee. Fibromyalgie laat dan zien, hallo ik ben er ook nog. Maar