Doorgaan naar hoofdcontent

(Huiselijk) geweld, mishandeling van chronisch zieken en gehandicapten



In eerdere blogs heb ik al aangegeven hierover te willen gaan schrijven. Dit onderwerp gaat mij aan het hart. Zelf heb ik op dit moment in mijn leven niet te maken met huiselijk geweld of mishandeling, maar in mijn leven, heb ik helaas te maken met geweld en ook huiselijk geweld. Dit was echter jaren voordat ik zorg-afhankelijk werd. Huiselijk geweld bij mensen die afhankelijk zijn van zorg is echter schrikbarend onbesproken terwijl de statistieken zeggen dat juist deze groep door hun afhankelijkheid de grootste kansen hebben om in een situatie van huiselijk geweld terecht te komen. Alleen weinig mensen durven dit op te brengen als ze in die situatie zitten, waardoor de echte cijfers niet bekend zijn.

Mensen die afhankelijk zijn van de zorg van hun partners zullen niet snel aangifte doen, juist omdat ze afhankelijk zijn van die zorg en ze moeten dus het geweld opwegen tegen hun behoeften. Ze staan er vaak alleen voor als ze hun partner niet zullen behouden, of krijgen te weinig zorg. Het aanvragen van zorg buiten een partner om kost vaak veel tijd en geld, die afhankelijke personen gewoonweg niet hebben, en de partners zullen het weten als ze al beginnen met die aanvragen wanneer de partners nog in hun leven zijn.

Daarnaast willen wij als maatschappij niet geloven dat iemand die ervoor kiest om de zorg van een chronisch zieke op zich te nemen ook ervoor kan kiezen gebruik te maken van de kwetsbare situatie van die persoon en te gaan mishandelen. Wij willen er zo erg niet aan dat als je probeert in het Nederlands te zoeken naar informatie hierover dat er eigenlijk zo goed als geen informatie te vinden is, als er uberhaupt iets te vinden is.
We zien een zorgdrager eigenlijk graag als een held, en de zorgvrager als de moeilijke situatie. Hoe kan iemand die vrijwillig er voor kiest bij een moeilijke situatie te blijven iets anders zijn dan een held? Hoe kan zo´n iemand een slecht persoon zijn die gebruik maakt van de afhankelijkheid van anderen. Maar het is een vrij simpel antwoord; ze komen er mee weg, en het is een makkelijke situatie waarbij kans op gevangenisstraf of uberhaupt gepakt worden minimaal is. Daarnaast vergeten we dat geweld vaak draait om niet alleen het geweld zelf, maar de absolute controle hebben en behouden en dus is een relatie met een chronisch zieke ideaal. Je kan al je emoties botvieren en de rest van de wereld bedankt je nog voor de goede zorg.

Misschien zou er iets veranderen als we zorg dragen voor chronisch zieken en gehandicapten als normaal gaan zien, zonder dat we vergeten hoe moeilijk het kan zijn voor de mantelzorgers hoor! Ik zie het aan mijn partner, dat het hem soms veel energie kost, al klaagt hij zelden. Maar wanneer we het gaan zien als iets dat wij als mensen onderling voor elkaar gewoon zouden moeten doen binnen de grenzen van ons kunnen, zien we niet alleen dat je echt geen held hoeft te zijn om dit te doen en dat die ´moeilijke situaties´ die wij chronisch zieken en gehandicapten zijn, dus gewoon mensen zijn met ons eigen verhaal en dat we echt leven en niet enkel bestaan als uitdaging. Het zal ons toereikender maken, en de kansen ook verminderen dat wij in een sociaal isolement komen. Wanneer we daardoor meer mensen hebben om mee te kunnen praten, zal het ook makkelijker worden voor ons om dat cirkeltje van geweld te doorbreken.

Ik weet overigens dat er ook vaak mishandeling voorkomt door professionele zorggevers, maar dit krijgt inmiddels wel al meer aandacht, terwijl geweld door mantelzorgers dus absoluut bijna niet aan het licht komt. Sommige dingen genoemd in deze blog zullen absoluut ook gelden voor situaties waarin professionale zorggevers mishandelen. Mantelzorgers zijn overigens niet alleen partners, maar ook familie in allerlei vormen, of vrienden of buren. Partnergeweld zal het vaakst voorkomen bij geweld door mantelzorgers maar geweld door andere mantelzorgers is zeer zeker ook aanwezig en dat moeten we niet vergeten.

Er zijn minstens drie vormen van mishandeling, in huiselijk geweld maar ook ander geweld. Er is de vaak besproken sexuele en lichamelijk mishandeling, maar er is zeer zeker ook de minder vaak serieus genomen maar zeer zeker ook pijnlijke emotionele en psychische mishandeling. Sommigen scheiden die laatste twee van elkaar, sommigen niet, meningen zijn er over verdeelt. Dan zijn er allerlei omstandigheden die het geweld in stand houden. Financiele en/of fysieke afhankelijkheid, en sociaal isolement zijn de vaak voorkomende bij chronisch zieken, maar de reacties van omstanders kunnen het ook in stand houden. Wanneer bv een zoon een dochter mishandelt, en de moeder het in stand houd en vind dat de dochter het moet accepteren om de familie bij elkaar te houden is een goed voorbeeld.

Hoe lichamelijk en sexueel geweld en mishandeling er uit ziet, weten de meesten van ons wel. Deze vormen van mishandeling hebben verschillende gradaties. Lichamelijk geweld hoeft echter ook niet altijd zichtbaar te zijn, mensen kunnen heel goed iemand zo mishandelen dat de buitenwereld het niet ziet. Het is echt niet zo in een moment van passie als dat men denkt, er gaat gerust voor sommigen die mishandelen veel gedachte in in hoe ze zichzelf het beste kunnen beschermen.

Emotionele mishandeling is een moeilijker uit te leggen iets, dit omdat wij zo gefocussed kunnen zijn op het lichamelijke en sexuele geweld, maar dat emotionele mishandeling net zo schadelijk is, is inmiddels bekend. Vaak is emotionele mishandeling ook deel van sexuele of lichamelijke mishandeling, of begint iemand met emotionele mishandeling en als ze merken daar mee weg te komen, gaan ze verder met andere vormen van mishandeling.

Er zijn verschillende dingen die plaats vinden tijdens emotionele mishandeling maar een vaak voorkomend iets is gebruik van gaslighting en manipulatie. Gaslighting is een vorm van manipulatie waarin een slachtoffer wordt gemanipuleerd op een manier dat ze geen vertrouwen hebben in hun eigen perceptie, herinneringen en hun geestelijk gezondheid. Er zijn verschillende vormen hiervan. Iemand kan bv compleet ontkennen dat die pak slaag die je gisteren heb gehad, echt gebeurt is, maar ze kunnen ook compleet bizarre scenario´s in scene gaan zetten. Vaak krijg je te horen dat je te gevoelig bent en overdreven op dingen reageert. Helaas kan gaslighting zo ver gaan dat iemand een burn out krijgt, of iets gelijks en in sommige gevallen lijd het tot zelfmoord. Ook kan ervaringen met dit fenoneem in het verleden, angst in stand houden dat dit weer kan gebeuren in het heden, in een nieuwe relatie, net als bij elke vorm van mishandeling. Dat heeft gewoonweg tijd en therapie nodig om te helen. Je kan in een patroon komen waarin je nog steeds aan het verontschuldigen blijft voor dingen die je niet fout hebt gedaan, omdat je dat vroeger veel al moest doen. Alleen in dit geval krijg je gelukkig al snel te horen dat het nergens voor nodig is. Maar dat je eigen brein jouw kan blijven gaslighten lang nadat je uit die situatie bent is dus heel normaal.

Andere vormen van emotionele mishandeling zijn isolatie, verwaarloosheid, vernedering en continu kritiek, macht en controle, jouw gevoelens van schaamte geven, het overschrijden van je persoonijke grenzen, ontkenning van dingen, onredelijke eisen, de stille behandeling. Iemand kan je continu vernederen door bv gemene grapjes te maken en jouw schuldig laten voelen voor dingen die je niet heb gedaan. Nauwelijks aandacht thuis, verandert in continu sms of appen als je alleen ergens bent, dit is deels door de heftige jaloezie. Alles ligt volgens hen aan jou, ook hun humeur. Ze willen controle over van alles, ook je uitgaven en dreigen met ontrouw of plegen ontrouw als wat zij noemen straf vinden ze het ok jouw vertrouwen te schaden. Ze kunnen ook dreigen met verlating en zelfmoord. Hou er rekening mee dat er verschillen zijn in wat er gebeurt, de ervaring kan verschillend zijn voor meerdere personen. Soms gebeurt het bv ook dat in relaties partners soms elkaars vertrouwen schaden op een milde manier, zonder dat het gelijk emotionele mishandeling wordt, en kan iemand heftig jaloers zijn zonder over te gaan op emotionele mishandeling. Het grote verschil zit hem dan ook in de bereidheid om aan die dingen te werken, en ook daadwerkelijk om te gaan in acties om het aanpakken (mensen die emotioneel mishandelen kunnen soms claimen het te willen aanpakken, maar gaan nooit over tot actie). Die verschillen maken erkenning en herkenning vaak erg moeilijk.

Wanneer je dit terug leest kan je al gauw redenen vinden waarom mensen met een handicap of chronische ziekte vaak slachtoffer kunnen worden van mishandeling. Deze zogenaamde “gebreken” kunnen in allerlei vormen tegen ons worden gebruikt, en door ons al vaak bestaand isolement, hebben we geen klankbord om aan te vragen of dit soort gedrag eigenlijk ok is. Als deze aandoeningen van ons ook mentale aandoeningen betreft, zijn we al helemaal geneigd snel aan ons zelf te twijfelen. Die zogenaamde mentale gebreken zitten er al, wat komt dus echt daardoor en wat niet? Is het echt zo gegaan als de mantelzorger zei, moeten we onszelf of de ander vertrouwen? Maar een goed uitgangspunt is om te kijken naar wie weet van jouw psychische toestand en wie je dan alsnog serieus neemt omdat je meer bent dan dat.

Ik twijfel zelf nog altijd aan mijzelf door mijn verleden met oa gaslighting en andere vormen van mishandeling, en ook door mijn psychische gebreken, het verschil echter nu is dat ik wel degelijk serieus wordt genomen. We beseffen ons dat er problemen komen uit mijn trauma´s en uit mijn psychische problematiek en bespreken die problemen als zodanig. We bespreken dus, en beschuldigen niet. Wanneer iets niet eruit komt, en ik denk dat ik iets doe omdat ik gek ben maar ik heb gewoon gelijk, dan krijg ik het te horen. Het wordt ook niet verwacht dat ik mij maar gewoon normaal moet gedragen, ik krijg vaak de vraag wat hij kan doen om mij te helpen en wat het is dat ik nodig heb. Als ik mij ergens voor verontschuldig dat niet nodig is, krijg ik het te horen. Als ik boos was om een goede reden, krijg ik het te horen etc. Natuurlijk heeft onze relatie net als elke relatie zijn goede en slechte kanten maar ik hoef niet bewust bang te zijn voor mishandeling, door het verleden en het vermogen van oa gaslighting om goed te blijven hangen, is het zo dat ik continu bang ben dat het natuurlijk alsnog gaat gebeuren. Dat is iets waar ik aan moet werken, ook emotionele mishandeling laat zijn indrukken dus achter.

Wanneer je alles zo terug leest, dan begin je al te zien hoe mishandeling een probleem kan vormen in onze gemeenschappen, we zijn namelijk een extreem kwetsbare groep en er is snel misbruik te maken van ons. Sommigen van ons kunnen niet meer praten of communiceren en niet vertellen wat er gebeurt. Anderen worden niet serieus genomen door hun bestaande klachten. En er zijn zoveel plekken waar we geraakt kunnen worden. We kunnen het meemaken dat nodige medicatie of hulp ons onthouden wordt. We worden niet geholpen zoals mensen denken dat we geholpen worden. We worden niet gedoucht tot iemand op bezoek komt, of niet naar het toilet gebracht en dan geslagen wanneer we in bed plassen. We zijn vaak financieel afhankelijk en kunnen de situatie dus niet ontvluchten, zelfs niet wanneer we nog wat onafhankelijkheid over hebben.

Het nadeel is dat vele dingen die er zijn voor slachtoffers van huiselijk geweld is onbereikbaar voor ons, al heeft de toegankelijkheid van het internet er voor gezorgd dat dat in ieder geval minder een probleem is. Maar in therapie gaan is niet altijd even makkelijk wanneer je dus niet zelfstandig dingen kan doen om maar wat te noemen. Dat er betere en meer toegankelijkheid moet zijn voor mensen in die situaties is duidelijk, zelfs informatie op het internet voor deze situaties is te spaarzaam en te moeilijk om te bereiken. Sommigen geloven daardoor gewoon dat ze door hun ziektes en handicaps gewoon geen recht meer hebben op zichzelf veilig te voelen.

We moeten ons als maatschappij meer inzetten om de tekenen en gevaren van mishandeling te zien, voor alle groepen die er zijn maar ook dus voor zorg-afhankelijken. Zo kunnen mensen met een laag iq en mentale capaciteiten, het gevaar lopen in de handen te komen van loverboys, maar ook van daders in familie sferen die bv ze sexueel zullen manipuleren en mishandelen. Net zoals bij alle vormen van mishandeling, willen we graag doen alsof het niet bestaat maar het probleem gaat niet weg door het te ontkennen. Zij kunnen niet ontsnappen, en als je doet alsof een mantelzorger zijn leven opgeeft door te zorgen, maakt het gewoon dat je potentieel blind kan zijn voor de gevaren. Je mag iemands gedrag die je ziet goed vinden, zonder ze te vergoddelijken. Het is nu zelfs zo dat in sommige landen wetten het zo maakt dat mantelzorgers kunnen doen alsof ze in iemands voordeel handelde, en mensen nog niet zien dat het mishandeling is. Geloof ons. Kijk objectief naar de signalen en niet door rooskleurige lenzen. Zie wat er echt speelt.

Herken dus de signalen. Wanneer je die herkent, kan je indien mogelijk de problemen aankaarten met die persoon. Geef ze het gevoel dat ze er niet alleen voor staan, en wat er ook gebeurt, oordeel niet en verplicht ze niet gelijk die persoon te verlaten. Ze moeten dit kunnen doen wanneer ze er klaar voor zijn, en dit doen is vele malen complexer dan je denkt. Oordeel dus niet, en zorg dat ze weten dat je er bent ongeacht. Probeer eventueel samen met het slachtoffer te kijken naar hulp en informatie die beschikbaar is voor hen.

De signalen kunnen verschillen van slachtoffer naar slachtoffer, aangezien iedereen natuurlijk anders is. Let dus vooral op aanwijzingen waarin het duidelijk is dat het slachtoffer anders doet dan normaal voor hen is. Zulke symptomen kunnen ook op andere oorzaken wijzen, zoals een mentale aandoening, maar geweld is zeker een potentiele oorzaak. De natuurlijke veranderingen die wij als mens in ons leven regelmatig doormaken vallen hier niet onder. Iedereen kan hier en daar veranderen, soms zelfs ogenschijnlijk drastisch. Let daarom ook op andere signalen.

De manieren waarop slachtoffer en dader met elkaar omgaan kunnen ook een aanwijzing zijn. Vaak kunnen daders charmant lijken maar er zijn toch die dingetjes die gebeuren waardoor je merkt dat er iets niet klopt. Veranderingen in de emotionele staat van het slachtoffer, en wanneer het slachtoffer zich bovenmatig gaat terugtrekken kunnen ook aanwijzingen zijn. Terugtrekken in een manier dat niet terug te koppelen is aan hun chronische aandoening. Wanneer je een gedraging ziet van een dader waar van je het gevoel hebt dat het niet klopt, zal een slachtoffer de daders gedrag bijna altijd goed praten, maar vaak zal de dader zijn best doen om geen ongewenst gedrag te laten zien aan buitenstaanders. Nerveus en angstig gedrag komt ook vaak voor, op een manier dat niet passend is bij het slachtoffer, zeker als ze geen diagnoses hebben zoals een paniekstoornis.

Hyperalertheid kan er ook zijn, en de angst die de situatie oproept kan de klachten verergeren. Iemand kan aandacht vragen op een vreemde manier en soms meer dan normaal. Slapeloosheid, nachtmerries, concentratieproblemen, het lijstje gaat door. Het probleem is dat veel signalen daadwerkelijk ook kunnen komen door de chronische aandoeningen. Dat maakt iemand eenzamer, geisoleerder, afhankelijker financieel en op andere gebieden, dat de partner mee moet naar veel afspraken en ga zo maar door. Doordat weinig mensen zich in een positie zitten dit te kunnen onderscheiden is het zo dat het daardoor gewoonweg niet gezien wordt.

Als je dan net als ik, chronisch ziek bent, en een verleden heb met misbruik, kan het zijn dat je in huidige nieuwe relaties nog steeds gedrag kan laten zien dat vaak gezien wordt bij slachtoffers van misbruik, het duurt lang voor die patronen volledig doorbroken kunnen worden. Het is de reactie van de partner op die patronen dat het verschil laat zien tussen een misbruiksituatie en de gevolgen van een oude misbruiksituatie, de trauma. Mensen die eerder mishandelt zijn, hebben een grote kans om opnieuw het slachtoffer te worden omdat ze kwetsbaar zijn door hun ervaringen, dus ga er niet van uit dat omdat iemand toevallig al een keer eerder mishandelt is dat het niet nog een keer zal gebeuren. Het kan altijd weer gebeuren, en het beste is om het slachtoffer direct hulp te laten zoeken, zodat ze kunnen helen en dat het risico van herhalingen kan gaan afnemen.

Als je het vermoeden hebt dat het echt niet goed is kan je, en ik kan dit niet vaak genoeg herhalen, het beste kalm er een gesprek over aan gaan met het slachtoffer wanneer je de kans hebt om met ze alleen te zijn. Stuur het gesprek in het ritme dat het slachtoffer aangeeft, en luister goed. Wat je ook doet, forceer hen niet om gedrag te vertonen die jij van hen wilt zien, het kan zijn dat ze hier gewoonweg niet of nog niet tot in staat zijn. Het slachtoffer moet klaar zijn om uit de situatie te komen en niet eerder zal hij of zij (want hij is ook een mogelijkheid, slachtoffer zijn niet alleen vrouwen) bij de dader weggaan. Zeker niet als ze nog geen andere opties hebben. Je moet respect hebben voor wat iemand wel en niet kan doen. Het kan zijn dat ze zeggen geen slachtoffer te zijn en dat het echt klopt en ze dat niet zijn, maar ze kunnen hierover liegen. Als dat een mogelijkheid is kan je contant opnemen met instanties om advies te vragen over wat je verder kan doen.
Wanneer je niet alleen kan zijn met het slachtoffer, kan je je vermoedens uitspreken met allerlei instanties en zij zullen je verder helpen met wat je kan doen. De politie is een optie, maar er zijn ook allerlei andere meer low-key opties. Waar jij je het prettigst bij voelt. Instanties gespecialiseerd in huiselijk geweld zijn ook goede opties trouwens. Op hun sites kan je vinden hoe. Een van de sites die veel informatie heeft is huiselijkgeweld.nl of de site van slachtofferhulp. Er is ook een site waar je anoniem melding kan maken als je ergens een vermoeden van hebt en dat is de site vooreenveiligthuis.nl

Als je een slachtoffer bent van mishandeling, en je bent chronisch ziek of gehandicapt, weet dat er mensen zijn die je wel serieus neemt. Mocht het mogelijk zijn, neem iemand die je vertrouwt in vertrouwen en praat. Wij snappen dat je niet zomaar bij iemand weg kan gaan, of dat je er nog niet klaar voor bent omdat te doen, en wij snappen ook dat het moeilijk te behappen is dat dit je gebeurt. Maar het zit niet in je hoofd, echt niet. Laat het dus bezinken, en vanaf daar kun je kijken of er stappen zijn die je kan ondernemen om te kijken of je de hulp kan krijgen die je verdient. Anonieme chatprogramma´s op het internet zijn er ook voor jou. Geloof niemand als ze zeggen dat je je niet aan moet stellen of wat dan ook. Je bent minder alleen dan je denkt dat je bent. Mocht je trouwens toegang hebben tot een telefoon en in een positie zitten om ongestoord te bellen, en ik weet dat dat niet voor alle slachtoffers geld, probeer dan anoniem te bellen met veilig thuis, zij zijn 24/7 bereikbaar en het is gratis. Je kan ze bereiken op 0800-2000

Alsjeblieft mensen, laten we goed opletten als het gaat om de zwakkeren van onze samenleving, zoals onze kinderen en gehandicapten. Als je dingen ziet waarvan jij het gevoel hebt dat het niet klopt, negeer ze dan niet. Jij kan het verschil zijn die iemand nodig heeft om uit een zeer moeilijke situatie te komen. Probeer in ieder geval. Je kan niet alles weten, alles zijn of alles doen voor iemand, maar alle beetjes helpen. Denk niet dat jouw hulp er niet toe doet. Als laatste, als er een noodsituatie voor doet, en je vreest voor iemands leven bel dan met de politie op 0900-8844 of 112, afhankelijk of het gevaar indirect of direct (112) is. Als je geweld zie gebeuren, aarzel dan absoluut niet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

MCAS, de volgende stap in het proces

Hier komt eindelijk de volgende blog over mijn onderzoeken naar MCAS. Vorige week had ik een afspraak in het LUMC over MCAS bij een allergoloog. Vol goede moed ging ik er heen, al wist ik eerlijk gezegd niet hoe het ging lopen. Misschien had ik achteraf literatuur mee moeten nemen over MCAS maar goed het wordt arrogant gevonden wanneer je een dokter probeert te vertellen wat wat is, meestal gaan we er van uit dat ze alles weten.  Maar als er iets is wat meest van ons chronisch zieken weten is dat medici ook gewoon mensen zijn en we kunnen er niet vanuit gaan dat dokters perse alles weten. Weet je, met al die info die ze moeten weten kunnen ze wel eens dingen door elkaar halen, en heck met zoveel info die ze moeten weten zal er heus wel wat uit hun hoofd vallen, niet waar? Uiteindelijk was dat ook duidelijk in het gesprek. Hij en ik waren in een gesprek geraakt over MCAS waarin achteraf, na het gesprek helaas, duidelijk was dat hij het over een andere aandoening, mestcelaandoening h

Mast Cell Activation Syndrome, en waarom ik dit keer mijn hele onderzoeksproces ga bloggen

Ik zie er een beetje tegen op deze post te maken maar ik doe het toch, ongeacht de reactie van de wereld. Of eigenlijk meer van mijzelf. Ik voel me al vaak zo´n aanstelster, ik heb al zoveel aandoeningen, moet ik er nog perse meer hebben ook? Blijkbaar. Mogelijk. Mogelijk is dat mijn lot. Maar in dit geval hebben sommige van mijn aandoeningen met elkaar te maken en sluit het een het ander dus niet uit. Ik ga binnenkort naar een allergoloog/internist. Er is namelijk een grote kans dat ik iets heb dat Mast Cell Activation Syndrome heet. Een probleem met mijn mestcellen dus. Het is een variant op Mastocytosis, wat in Nederland bekend is geworden onder name van mestcelziekte. Waarom denk ik dit? Laat het me uitleggen. In de afgelopen 2 jaar ben ik in een zachte vaart in het begin, maar een toennemende vaart nu allergisch geworden, of intolerant, hoe je het ook wil noemen. Het begon met lactose, toen soja, daarna werd het alle gluten, lactosevrije melk, ik ging op het fodmapdieet, en toen

Update oa MCAS

Het is vandaag exact 3 maanden geleden dat ik voor het laatst geblogd heb, en al wist ik dat het een tijd terug was, is hoe lang geleden het is, toch best schokkend. Zeker omdat het gebrek aan bloggen puur was omdat ik er echt niet toe in staat was. Niet dat ik een superlange blog zal in kunnen tikken. Mijn lichaam is er totaal nog niet mee eens. Toch wil ik wel weer even updaten al is er niet echt veel goed nieuws. Heb ik al verteld dat ik ook gediagnosticeerd ben met OCD? Nee? Dat komt later wel. Als eerste dit; er zijn zoveel dingen die mee spelen in waarom ik mij zieker voelt dat er niet 1 duidelijke oorzaak aan te wijzen is maar meerderen. Er is de POTS, die absoluut niet tegen de warmte kan. Op warme dagen is het vechten om koel te blijven en niet black out te gaan terwijl je de moeite doet om te kunnen bewegen om te drinken en electrolyten en zout binnen te krijgen. De MCAS en alle buikklachten tellen ook nog eens mee. Fibromyalgie laat dan zien, hallo ik ben er ook nog. Maar